category_news

Wagenings team finalist Food System Vision Prize met visie op Nederlandse voedselsysteem 2050

Gepubliceerd op
10 augustus 2020

De Wageningse onderzoekers Imke de Boer en Evelien de Olde zijn met hun team een van de tien finalisten van de prestigieuze Food System Vision Prize. Hun team komt met een holistische visie op een gezond en circulair voedselsysteem in Nederland in 2050, getiteld ‘Re-rooting the Dutch Food System; from more to better.’ Elke finalist komt in aanmerking om een ‘Top Visionary’ te worden en een prijs van $ 200.000 te ontvangen.

De Food System Vision Prize is een initiatief van de Amerikaanse Rockefeller Foundation en de partners SecondMuse en OpenIDEO. Duizenden organisaties over de hele wereld konden zich inschrijven door een visie te formuleren op een gezond en regeneratief voedselsysteem in een regio naar keuze voor het jaar 2050. Ruim 1300 teams deden mee toen de prijsvraag in november 2019 van start ging. In maart werden 76 teams geselecteerd, waaronder de Wageningse teams van Imke de Boer en Evelien de Olde (Leerstoelgroep Dierlijke Productiesystemen) en Marian Stuiver (Environmental Sciences Group). Zij kregen de kans om hun visie verder uit te werken.

De Boer en De Olde zijn bijzonder vereerd: “We zijn ontzettend blij dat zo’n integrale visie, die we samen met inspirerende mensen uit het veld hebben ontwikkeld, heeft gewonnen. Echt heel gaaf!”

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Integrale visie met mensen uit het veld

De visie van het team De Boer/De Olde omvat een herontwerp van het huidige Nederlandse voedselsysteem. In het nieuwe systeem wordt gezond voedsel voor iedereen geproduceerd, met respect voor onze planeet en alle mensen en dieren die er leven. Dit houdt bijvoorbeeld in dat akkerbouwers in 2050 meerdere gewassen tegelijk op een perceel verbouwen in strokenteelt en dat varkens en kippen alleen nog biomassa eten die niet geschikt is voor menselijke consumptie. Plantaardig en gezond voedsel is aantrekkelijk, makkelijk toegankelijk en de logische keuze. Nederlanders eten meer lokale en plantaardige producten. Reclames op frisdranken en andere producten met lege calorieën zijn verboden. Ook hebben alle huizen zonnedaken of groene daken. Economische welvaart wordt in 2050 gemeten aan de hand van het Bruto Maatschappelijk Product in plaats van het Bruto Nationaal Product.

Onder leiding van Imke de Boer en collega-onderzoeker Evelien de Olde werkte een team van boeren, vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties, en Wageningse wetenschappers aan deze visie. Een herontwerp van het voedselsysteem is volgens de initiatiefnemers alleen mogelijk als alle actoren in het voedselsysteem hun steentje bijdragen.

Bij hun inzending werd het team ondersteund door het Universiteitsfonds Wageningen.

Visie aanscherpen en uitrollen

De 10 finalisten gaan in de volgende en laatste fase van drie maanden, ook wel de ‘virtual acceleration fase’ genoemd, hun visie aanscherpen en uitrollen. De ‘Top visionaries’ worden in december 2020 bekendgemaakt.